2015. 08. 20. 11:07
MEGOSZTOM

Örökségünk a haza, amelyet kaptunk – Kitüntetéseket adtak át Szentgotthárdon
Bajdó Bettina
Szentgotthárd –A városban méltó módon emlékeztek meg az államalapítóról, az ünnepi nap szentmisével kezdődött, amelyen kitüntetéseket is átadtak. Délután a könnyed programoké a főszerep.
Délelőtt kilenc órakor ünnepi szentmisével kezdődtek a programok, melyek végén Huszár Gábor polgármester mondott beszédet. Megemlítette, hogy a nemzeti ünnepeinken általában hősökre, a hazáért életüket áldozókra emlékezünk, ezek alól kivétel augusztus 20-a. Mert akkor a több mint ezeréves államunk születésére emlékezünk, arra, hogy Szent István királyunk Európa államai közé emelte a Magyar Királyságot, erős és jelentős államot, de mindenekelőtt keresztény államot hozott létre. Hangsúlyozta, hogy tetteivel, törvénykezésével a kereszténység megerősítésére és egy jól működő állam felállítására törekedett. István király öröksége, a haza, amelyet kaptunk, amelyet őseink akár az életük árán is megőriztek a magyar népnek, létünk alapjait jelenti.

A polgármester megemlékezett azokról a hősökről is, akik akár 1848-ban, akár 1956-ban az életüket és a vérüket áldozták a hazáért és a szabadságért, de arról is, akinek a keresztény magyar állam születését köszönhetjük. Huszár Gábor felhívta a figyelmet Szent István intelmeire, melyeket fiának, Imre hercegnek szánt út- és iránymutatásul, ezeket azonban mi magunk is megfogadhatjuk. Idézett is tőle: „Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.”

galeria_ajanlo_cikkgaleria_ajanlo_cikk

Hangsúlyozta még: Szentgotthárd abban a szerencsés helyzetben van, hogy polgárai aktívan dolgoznak a városért, embertársaikért, így idén – már eddig is, és most is – több kitüntetést adhatnak át. Hozzáfűzte, hogy a kitüntettettek munkája legyen példa mindannyiunk számára. Kitüntetésben részesült Baumgartner Dubravko lendvai lakos a Szentgotthárdon évente megrendezett Nemzetközi Művésztelepen másfél évtizeden keresztül végzett önzetlen munkájának elismerése és megbecsülése jeléül. Csuk Ferenc helyi lakos részére Szentgotthárd városért végzett több évtizedes kulturális, helytörténeti és művészeti tevékenysége elismerése és megbecsülése jeléül “Szentgotthárd Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta. László Lajos nem tudott jelen lenni, de a város sportéletében végzett több évtizedes kiemelkedő és lelkiismeretes munkájának elismerése és megbecsülése jeléül “Szentgotthárd Testnevelési és Sportdíját” kapta. A Szentgotthárdi Mentőállomás kollektívája sem maradt ki a köszönetnyilvánításból. Az elmúlt ötven évben szolgálatot teljesítő mentődolgozók önzetlen és lelkiismeretes munkájának elismerése és megbecsülése jeléül díszoklevelet adott át a polgármester. Pénzes Tibornénak a város társadalmi életében végzett több évtizedes aktív, kiemelkedő és lelkiismeretes munkájának elismerése és megbecsülése jeléül “Szentgotthárd városért” kitüntetést adományoztak.

Délután már a szórakozásé lesz a főszerep. Este hatkor Éder Gabee lép fel, majd 19 órakor Ed Philips, Elvis Presley dalaiból összeállított koncertjével folytatódik a program. 20 óra 20 perckor a Mokka Tribute Band koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, az estet – a tervek szerint – tűzijáték zárja.